Tuesday, 21 June 2011

Marilah Mari Kita Memasak Ikan Bakar Tempoyak Special~


 In the Name of Allah
Assalamualaikum & salam 1 Malaysia..weheee
Sungguh lama rasanya x menaip entry yang ada isi..sumenyer duk GA jer..ahaks.. oden malas sebenarnye + buzzy buddy plak.. next week jangan harapla oden dapat menikmati saat indah dengan dunia blog ni dah.. (exam la wei, satu habuk xsentuh lagik..hadushhh.parak memang parak..)

Hari ini oden mahu berleter pasal masak-memasak.. bulih dop? Lantakla bulih ke dop, ini diary mere ham yang punyers.. tpi awatla tetibe je oden nk ckap pasal msk2 ni?oden terer tahap babun ke bab memasak nih?

Hehe..actually, oden xsuke memasak, di ulang tayang, ODEN XSUKE MEMASAK! Sobabnye eh, oden masak xsodap cm kat Hotel Tahi Bintang tuh…ahahaha..

Eh dah melalut dah..wokeh2, patah balik dgn persoalan yg tiada tanda Tanya itu..oden nk masak sobab kwn oden ajak memasak.. duk hostel nih, mano bulih masak wei, oden selalu curik2 memasak.. ado ketam masak merah, kerang masak cilia  cili api, moist coklat kukus, caramel..huish, mcm2 ado eh..

Nak tau oden guno apo?ecececeh, oden gune tangan la nak memasak, xkan guna kaki plak..adoila.. hish,x  hbis2 nk melalut, geram haku nengok.kan2?? alalala..namo marah2 k..nk ceraikan  ceriakan blog nih jer..ampun ya ibuk2 bapak2 sekalian.. ermmm, oden gune rice cooker jer lah.. power root x?ahahaha.. hidup kat hostel nih, kenala pandai2 cm hidup kat dlm gua..ada paham??

Okeylah, nak msuk point utama dah, letih dah nk berletiaq.. jap lagik, dlm kul 9pgi oden n kwn mau g Ong Tai Kim..sape tahu?angkat angkat mcm sayer..lalalala.. hri ni ktorg plan nk msk Ikan Bakar Tempoyak Special (eceh, oden tmbh ckit ayat bgi korg terliur kaw2.hehe)

Jom nengok pe bahan2 yang diperlukan utk resipi oden kali nih (salin tau, jgn duk baca saja, kena acu cube try test skali)
  cop, pic2 ni oden pinjam dari uncle rajuu Google lah.



sekoq ja ikan tilapia (mane2 ikan pun bulihla)              tempoyak (lagi byk lagik sodap)

        

                    cili padi (bykla ckit, bru terangkat)                        kunyit hidup (ala kadar je)

  
                                                          daun kunyit (utk balut ikan tu)

Ha..tu ja bhn2 yg diperlukan, jap, gula n grm ckitlah kalo nk ..he..

Cara2nya ialah (debor la plak hati ni,cm nk msuk pertandingan jerk..ahaha) :

1-   ikan tu bersihkanlah dulu.buang perut n sisik..pastikan cuci 100% tau

2-   cuci sume bhn di bwh aliran air yg suci lagi bersih 
(kitakan org Islam, kebersihan itu penting)

3-   amik lesung batu (kalo nk gne blender pun bulihla,tpi xbpe kaw la), pastu masukkan kunyit yg telah dibersihkan n dibuang kulitnyer ye.. tumbuk laju2 smpai la lumat..

4-   pastu masukkan cili padi aka cabai burung yg tlh dibuang tangkainya.. tumbuk dentum dentam la yerk..kalo xmau tgn pijar, balut la tgn dgn plastic ka pa ka..

5-   pastu masukkan temppoyak dan digaul rata..

6-   pastu leset (ratakan) tempoyak campuran itu ke atas ikan tadi..

7-   then, balut dgn daun kunyit..

8-   last but not least, letakla atas pemanggang ikan dan switch on 
the fire lah xkan 
nk bior je tnpa ade api.. 
(aku melalut lagik.omputih bce pun dye akn ckp ntah pape, 
xpaham haku..wahahaha) .

9-   bakarla ikan tu sampai rase dh masak.. then hangkat n hidangkan..

~ see..senang x resipi oden?~

Tpi oden nk ckp awl2, aromanya yang mengancam akn dibau oleh satu kampung..xpercaya?cubalah!!

Hehe,tu jelah kali ni. Nk p bersiap2 mau beli bhn2 nk masak ikan Bakar Tempoyak Special nih..

See ya next time bebeh..dadaaa





2 Coretan~:

mata lebam said...

hye hye:)
pandai masak ae...best2..
singgah n follow awak:)
kalau sudi mai la singgah blog sambil kelik2 ads:)

kayrul-shah said...

suka makan durian tapi tak suka tempoyak...macam mana tue...hehehhe